13 octombrie 2007

Putina istorie returnata


Am avut ocazia sa admir bratarile dacice "live", intrucat a ajuns si Iasul pe itinerariul realizat pentru acest tezaur impresionant. Citez un articol pe care-l consider complet:

"Brăţările dacice expuse la Muzeul Unirii din Iaşi


Începând de vineri, la Muzeul Unirii din Iaşi vor fi expuse 9 brăţări dacice, transmite corespondentul AMOS News. Cele 9 spirale din aur vor fi aduse mâine de la Bucureşti la Iaşi. Este pentru prima dată când brăţările dacice sunt scoase din muzeele din Bucureşti şi Alba Iulia.


"A fost deosebit de dificil să obţinem aprobarea ca să fie aduse la Iaşi, tinând cont că Sibiul a fost refuzat în cererile pe care le- au făcut la Bucureşti. Am ţinut în mod deosebit să le aducem la Iaşi de zilele Iaşului şi sperăm să avem vizitatorii pe care ni-i dorim foarte mult în toate aceste zile", a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova.

Scoase din ţară ilegal, două brăţări au fost depistate în Germania, unde ajunseseră pentru expertizare. Experta, membră a Institutului Arheologic German, a anunţat autorităţile.

Adoptarea de către România a Convenţiei UNIDROIT privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, devenită Legea 149/1997, a creat condiţiile juridice necesare demersului pentru recuperarea brăţărilor.

Ancheta începută în România a dat la iveală faptul că în anul 2000 fuseseră descoperite în cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, 10 brăţări spiralice de aur, iar în anul următor reţeaua de braconieri mai găsise încă 5 exemplare, pe care reuşiseră până în 2003 să le treacă ilegal graniţa, în cadrul unei reţele de traficanţi de bunuri culturale cu ramificaţii în toată Europa.

Împreună cu Interpol, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din Inspectoratul General al Poliţiei, organele judiciare şi Ministerul Culturii şi Cultelor din România, au colaborat pentru aducerea în ţară a brăţărilor dacice din aur.
Primele patru piese, identificate prin eforturile conjugate ale autorităţilor române şi Interpol, au fost descoperite în 2006 într-o colecţie particulară.

Expertizate ulterior de specialiştii români, brăţările au fost repatriate pe 8 ianuarie 2007 prin răscumpărarea lor de către Ministerul Culturii şi Cultelor din România.

Brăţările din aur reprezentau însemne ale puterii şi rangului social. Erau purtate în cadrul unor ceremonii fastuoase, în care se îmbinau factorul politic, cel social şi religios. Importanţa brăţărilor plurispiralice din aur este dată de raritatea extremă a podoabelor din aur în perioada civilizaţiei dacice clasice, din sec. II î.Hr- I d.Hr.
Se cunosc, din cercetări arheologice şi din descoperiri întâmplătoare doar 27 de obiecte din aur.

Valoarea lor este sporită de dimensiunile excepţionale (greutăţi între 900 – 1 100 g) şi de perfecţiunea execuţiei. Având în vedere că au fost descoperite în zona capitalei regale, precum şi dimensiunile lor excepţionale, brăţările dacice din aur reflectă rangul deosebit avut de către cei care le- au comandat şi purtat.

Brăţările dacice din aur erau podoabe şi însemne de rang regal probabil, în cadrul statului dac în secolul I î.Hr., în perioada în care, în mare, a domnit şi Burebista.

Brăţările dacice vor ajunge mâine seară la Iaşi. Vor fi transportate cu o maşină blindată, paza fiind asigurată de poliţişti din carul Poliţiei Iaşi, iar la Muzeul Unirii vor fi păzite de jandarmi şi poliţia comunitară.

Cei care vor să vadă brăţările dacice, vor plăti un bilet de intrare care costă 100 de lei, iar pentru grupurile organizate, taxa va fi de 5 lei de persoană. "

2 comentarii:

Unknown spunea...

100 de lei pt a vedea bratarile?? pana la urma cate sunt expuse?

Lucian Curelariu spunea...

sunt 9, toate au aproximativ acelasi model, difera doar spiralarea...in fine...FOARTE scumpa intrarea (am avut noroc sa nu platesc - some friends..they really rule - nu ca nu as fi dat chiar si atat pt asta). concluzie: kiar ma uimesti cu vizitele:D multam.