31 octombrie 2007

Ma simt ca tigara dintre tatuaj si strigat...



ploua frig si nu mai e asa. gandesc nemoderat la downfall. daca nu mai cant nimic inseamna ca e prea aiurea alarma la ora 6. si daca mai ploua, plec. asta sunt.

Downtown

Astazi am avut o placere repetata. Se numeste "Downtown". Are o atmosfera calda si, desi nu-mi place ideea, e facuta in cel mai dulce stil american al jumatatii de secol ce a trecut. Indragesc piesa si pentru ca insoteste filme precum "Girl Interrupted" si "Lost".
Pentru dupa-amieze simple, "Downtown" - Petula Clark.

27 octombrie 2007

The Knife

Mi-a venit randul sa i prezint celor care nu-i stiu, pentru ca e pacat ca lucrurile sa ramana asa.




Nu canta live aproape deloc, nu relationeaza cu media, nu le stie nimeni mutra. Au aceeasi boala mintala ca si Cocorosie (homofobia) si produc o muzica psihedelica (if u ask me) ce numai din asemenea inimi poate creste.

E o trupa foarte apreciata de critici si foarte iubita de ascultatori( principiu pe care am curaj sa cred ca ii vom vedea si in Romania)..bloggerii din jur stiu despre ce vorbesc si nu-s putini.
A..si sunt si una din preferintele iubitei Bjork.
Iata cea mai cunoscuta piesa a lor:

The Knife - Heartbeats

22 octombrie 2007

Poets of the Fall - vreme mai buna nu se poate






Daca mi-ar fi aratat cineva fotografia astora as fi zis k-s noii Limp Bizkit sau Velvet Revolver (fara Slash desigur:). Dar cum aparentele nu fac altceva decat sa insele, Poets of the Fall sunt altii.

Nu mi s-a intamplat de mult sa indragesc atat de mult o 1) trupa 2) masculina 3) noua. Ultima revelatie asemenea a fost Keane, dar asta e poveste veche.

POTF au influente H.I.M (cu care sunt compatrioti ), Lake of Tears si ce va mai vine in minte. Ii impart intre alternativ pur, doom si simplu pop-rock, imbinate baladesc chiar si la piesele in tonuri majore sau usor accelerate ritmic. Ce-i foarte important, numele isi are intarire, versurile fiind absolut superbe.

Cu doar doua albume , "Signs of life" 2005 si "Carnival of rust" 2006, au intrat puternic in alternative-ul zilei.Subiectiv, ii asez putin mai sus decat sunt altii din val (My chemical romance, The Rasmus etc).

Consider valoros tot ce are orchestratii pline si complexe, iar Poets of the Fall (sau oamenii lor:) au lucrat albumele astea cu maini de dirijor.

A..si oare cat o fi costat videoclipul urmator?....

Poets of the Fall - Carnival of rust

21 octombrie 2007

Bjork in Sunete



si foarte mult Gahan si DM in general in Sunete. Sunt, cred, 3 numere ce-i gazduiesc pe coperta. Cam mult, indiferent de preferinte.

Top 5

Cherry mi-a dat de lucru. O lista de numai 5 piese cu care as naufragia. Ce poate fi mai greu de atat?....Treaba insa trebuie facuta si incerc sa fiu cat mai cuprinzator:
(nu exista ordine intre ele pentru ca e chiar imposibil)

Bjork - All is full of love (live in NYC)



Bjork - Bachelorette



cum naiba sa continuu asa ceva? mai sunt doar 3 de notat.. sunteti sadici, people!

Hooverphonic - Mad about you



Alexandrina Hristov - Numai tu



Lamb - Gabriel



data viitoare nu mai scriu nici o lista sub zece nume. e nedrept.

cui sa dau tag-ul...Vlad oare a facut asta?

18 octombrie 2007

Laika

Trupa Laika a inventat aselenizarea pentru noi si de aceea muzica lor trebuie sa fie soundtrack-ul primei calatorii reale pe Luna. O adevarata odisee spatiala; luati de exemplu piesele "Uneasy" si "Girl without hands":

17 octombrie 2007

Beatbox

Pur si simplu tare! 100% vocals:

Reactable - ultima inovatie in muzica

S-au fabricat doar doua bucati, zic unii. Este deja folosit de Bjork in actualul turneu ("Volta" that is). Reactable se va inmulti/imbunatati/ieftini si va ingropa turntable-ul.



Eu m-am simtit ca la planetariu.

13 octombrie 2007

Putina istorie returnata


Am avut ocazia sa admir bratarile dacice "live", intrucat a ajuns si Iasul pe itinerariul realizat pentru acest tezaur impresionant. Citez un articol pe care-l consider complet:

"Brăţările dacice expuse la Muzeul Unirii din Iaşi


Începând de vineri, la Muzeul Unirii din Iaşi vor fi expuse 9 brăţări dacice, transmite corespondentul AMOS News. Cele 9 spirale din aur vor fi aduse mâine de la Bucureşti la Iaşi. Este pentru prima dată când brăţările dacice sunt scoase din muzeele din Bucureşti şi Alba Iulia.


"A fost deosebit de dificil să obţinem aprobarea ca să fie aduse la Iaşi, tinând cont că Sibiul a fost refuzat în cererile pe care le- au făcut la Bucureşti. Am ţinut în mod deosebit să le aducem la Iaşi de zilele Iaşului şi sperăm să avem vizitatorii pe care ni-i dorim foarte mult în toate aceste zile", a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova.

Scoase din ţară ilegal, două brăţări au fost depistate în Germania, unde ajunseseră pentru expertizare. Experta, membră a Institutului Arheologic German, a anunţat autorităţile.

Adoptarea de către România a Convenţiei UNIDROIT privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, devenită Legea 149/1997, a creat condiţiile juridice necesare demersului pentru recuperarea brăţărilor.

Ancheta începută în România a dat la iveală faptul că în anul 2000 fuseseră descoperite în cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, 10 brăţări spiralice de aur, iar în anul următor reţeaua de braconieri mai găsise încă 5 exemplare, pe care reuşiseră până în 2003 să le treacă ilegal graniţa, în cadrul unei reţele de traficanţi de bunuri culturale cu ramificaţii în toată Europa.

Împreună cu Interpol, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din Inspectoratul General al Poliţiei, organele judiciare şi Ministerul Culturii şi Cultelor din România, au colaborat pentru aducerea în ţară a brăţărilor dacice din aur.
Primele patru piese, identificate prin eforturile conjugate ale autorităţilor române şi Interpol, au fost descoperite în 2006 într-o colecţie particulară.

Expertizate ulterior de specialiştii români, brăţările au fost repatriate pe 8 ianuarie 2007 prin răscumpărarea lor de către Ministerul Culturii şi Cultelor din România.

Brăţările din aur reprezentau însemne ale puterii şi rangului social. Erau purtate în cadrul unor ceremonii fastuoase, în care se îmbinau factorul politic, cel social şi religios. Importanţa brăţărilor plurispiralice din aur este dată de raritatea extremă a podoabelor din aur în perioada civilizaţiei dacice clasice, din sec. II î.Hr- I d.Hr.
Se cunosc, din cercetări arheologice şi din descoperiri întâmplătoare doar 27 de obiecte din aur.

Valoarea lor este sporită de dimensiunile excepţionale (greutăţi între 900 – 1 100 g) şi de perfecţiunea execuţiei. Având în vedere că au fost descoperite în zona capitalei regale, precum şi dimensiunile lor excepţionale, brăţările dacice din aur reflectă rangul deosebit avut de către cei care le- au comandat şi purtat.

Brăţările dacice din aur erau podoabe şi însemne de rang regal probabil, în cadrul statului dac în secolul I î.Hr., în perioada în care, în mare, a domnit şi Burebista.

Brăţările dacice vor ajunge mâine seară la Iaşi. Vor fi transportate cu o maşină blindată, paza fiind asigurată de poliţişti din carul Poliţiei Iaşi, iar la Muzeul Unirii vor fi păzite de jandarmi şi poliţia comunitară.

Cei care vor să vadă brăţările dacice, vor plăti un bilet de intrare care costă 100 de lei, iar pentru grupurile organizate, taxa va fi de 5 lei de persoană. "

5 octombrie 2007

Estetica? uratului - cele mai bolnave videoclipuri

As vrea sa fie rubrica activa, daca aveti completari, asta e locul.
De dragul cunoasterii, priviti si mult va mai mirati.

Aphex Twin - Come to daddy



I want your soul,
I will eat your soul.
Come to daddy.
Come to daddy.
Come to daddy.

Venetian Snares - nu mai conteaza titlul, asta-i crancen





Delta 9 - No more regrets



Amon Tobin - 4 ton mantis



Massive Attack - Karmacoma

Shire si norocul de a fi copchil nebun

A trecut deja o luna de cand asistam la inchiderea bombelor atat de dragi din Vama. Nu stiu care-i combinatia cu ce era acu 15 de ani aici si nici nu ma intereseaza din moment ce am gasit locul atat de dulce-distrus cum trebuie sa fie. I mean piratii-s cat se poate de buhaiti, "stuf"-ul aduna in continuare fluturi in jurul becului iar praful e tot la locul lui (with a little help from its friends). Iar daca betoanele provoaca sila, mergeti cu spatele la ele si priviti in larg...vine el si tsunami-ul.

Ok, Shire m-a dat pe spate. La propriu si la figurat:) Nu sunt cel mai mare fan al dreadlocks-urilor( mai ales vazute de aproape) dar fac treaba buna de tot cu zona aia. Deci, intre mare, Expirat si Point se aud Rage against, Suie Paparude, Offspring, Moby, Smoke City si Manau. De asta sireturile late (da' late, nu gluma), skateboard-urile si hanoracele au atata rost in lume. Bucata aia de plaja te tine la 17 ani pana ti-e rau si, sincer, as fi vrut sa prind varsta in Shire. Pai, oameni buni, ce-i mai pokemon decat sa bagi hash, sa ai pana si kiloti cu Che fara sa stii cine dracu-i ala (am o problema serioasa cu fenomenul Guevarra in tarile din afara Americii Centrale si de Sud), sa dormi descult si sa nu stii care din ele e prietena ta...si macar daca te-ar recunoaste ea... Ei...asa cum vi-l spun, e locul de electie in Vama si promit sa nu ma dezic de el decat daca n-or mai dormi aia pe jos saptamani la rand...
Si mai e o chestie : vreau contraargument la faza ca cel mai tare moment posibil e sa stai intr un cerc de saltele insirate pe plaja , cu vodca-n mana si tzigara-n bot, in mijlocul caror saltele arde cu para de 5 metri toata lemnaria transportabila a crasmei, sa asculti "Porcelain" a lui Moby si sa-ti tii fata de umeri alaturi de alte zeci de oameni care leviteaza irefutabil spre aceeasi nirvana...
Asadar, sa le fie de bine, sper sa-mi trimit pokemonul la Shire cand o avea 17 .

P.S. Imi cer iertare tuturor momentelor de fericire pe care nu le-am amintit (pentru ca v-ati fi plictisit)

Lhasa de Sela

Mi-am luat trei cd-uri. Este vorba despre Bjork - Medulla, Bjork - Greatest Hits si Lhasa - La LLorona. Bjork-urile le-am comandat la Music Box in Bucuresti si amintesc chestia asta pentru ca sunt baieti misto. Fac rost de orice te taie capul in cel mai scurt timp si au reduceri bune de tot. Am postat link.

Lhasa a aparut la Humanitas, odata cu Regina Spektor, fapt remarcabil atunci cand se intampla o data la nu stiu cate luni...

Despre albumul "La Llorona" al Lhasei de Sela amintesc ca a aparut tocmai in '97, a fost realizat in colaborare cu chitaristul Yves Desrosiers si a pus ceva probleme categorisirii stilistice. Eu l-as numi melanj de folk sud-american, blues si down-tempo, reteta perfecta pentru un rezultat nostalgic-negru (zambesc gandindu-ma ca ar fi putut fi pus pe versuri de Bacovia) desavarsit. L-as compara cu creatiile Tatianei Stepa si m-as bucura sa o fac. Vocea tragica si calda in acelasi timp, poemele ce stralucesc in chitara clasica si viori, spaniola ce atat de dulce imbraca totul, fac "La Llorona" un trebuie-avut al iubitorilor de Garcia Marquez sau Julio Medem (apropo de Medem, nu scapati "Lucia y el Sexo" sau "Los amantes del circulo polar", veti simti muzica mai profund si veti avea alternativa serioasa la Pedro Almodovar).

Al doilea album, "The Living Road", a gresit prin piesele in engleza si franceza. Dincolo de asta, e o confirmare a valorii creative.

In sfarsit, imi amintesc de concertul Lhasei la Bucuresti si imi pun doua intrebari : cati l-or fi stiut si cum de?...

Lhasa - El desierto



Lhasa - Con toda palabra

1 octombrie 2007

Lamb

Incep sa fiu tot mai atent la experimental. Bjork nu s-a nascut degeaba, epigonii nici ei. Dau indie-ul rock pentru cel pop. Dintotdeauna.
Ascultati The Knife, Smoke City, Zero 7, Cocteau Twins, Goldfrapp, Hooverphonic, Mandalay, The Real Tuesday Weld.
Voi reveni cu liste pentru ca-mi plac.
Lamb, subiacent. O piesa care la mine a sarit sigur 300 ascultari in ultimul an.
And the counter's on.

Lamb - Gabriel

Poezie Pagana

She's back. Folosesc multe conjunctii si o astept in Romania cam cat vor fi asteptat multi..multe.

Pagan Poetry

re:publik

de la o vreme cumpar revista asta pentru poze si filme. am crezut ca doar mi se pare nashpa scriitura. si nu...oamenii aia scriu mai prost decat mine pe blogul asta.imagine that! relatia mea cu publicatiile de muzica & such are un trecut lung dar simplu: se compune din perioada in care culegeam si cea in care aleg - de atunci pana azi, trecand dens prin "Sunete" si mai nou "Re:publik", ceva s-a schimbat terific.
O sa las "Sunete" putin deoparte pentru ca sunt sensibil mai buni in ce astern pe hartiile alea de le citeste o tara si pentru ca e iubire veche intre mine si colectia asta. Dar Re:publik trebuie sa se reconsidere pana nu o fac altii si cauta in continuare filmele pe net, pt. k de altceva nu sunt buni. Am vazut-o extrem de elitista cand a aparut si chiar am parcurs-o cu subiectivitate o perioada, dandu-i circumstante atenuante de toate soiurile...dar se gasesc niste oameni care recenzeaza, relateaza, scriu editoriale s.a. asa cum nu se face..inteleg ca durerea-n cot e majora acolo din principiu (tocmai datorita elitismului auto-impus dar care nu le iese prin calitatea articolelor), insa pupincurismele din interviuri, jargonul nelipsit din relatari, nu fac casa buna cu o institutie (i-as spune) formatoare de opinie. Pai cum? Bineinteles ca sunt formatori de opinie! Eu gandesc asa: "hai sa vedem cum privesc astia de la re:publik (de exemplu) cutare sau cutare eveniment, fenomen, artist, produs etc. Dar chiar nu intereseaza pe nimeni tonul anost, nervos sau mai rau, oripila(n)t pe care il utilizeaza la fiecare neplacere artistica pe care o dobandesc si care ni se impune sine qua non, prin brutalitatea exprimarii. Ar trebui ori sa faca niscaiva training cu Berti Barbera, ori sa se numeasca revista de critica (nu ca astfel s-ar permite subiectivitatea) ori sa "nu ridice tonul" pentru ca nu au de ce.
Asadar, (cel putin )luna asta "Re:publik" are un (foarte) mare minus. sucks for 'me, caci am de gand sa-mi procur cateva numere mai vechi care-mi lipsesc si stiu k nu o fac decat de dragul inca unei colectii.


(de fapt, cateodata sunt amuzanti precum porcusorul isteric)

P.S: Mihai Chirilov imi place mult.